Suolahuonehoito

Suolahuonehoito on vanha luonnonmukainen hoitomenetelmä, jota käytetään erityisesti hengityselimistön ja ihon hoitoon. Hoito annetaan vuorisuolalla vuoratussa huoneessa. Hoidon vaikutusta tehostetaan, kun hengitysilmaan pölytetään puhdasta ja hyvin hienojakoista suolaa suolageneraattorin avulla. Hoidon aikana hengitysilmassa on 0,5-9 mg/m3 suolahiukkasia. Suolahoitolamme hengitysilman hiukkaspitoisuus ja hiukkasten koko on mitattu. Hyvin hienojakoiset negatiivisesti varautuneet suolahiukkaset kulkeutuvat hengitysteiden eri osiin aina keuhkorakkuloihin asti. Hoidon jälkeen huoneilma vaihdetaan ja uusi hoito voidaan aloittaa puhtaassa ilmassa.

Paras hoitotulos saavutetaan sarjahoidolla 5-25 kerran hoitojaksoissa. Hoidot annetaan mieluiten peräkkäisinä päivinä. Tiheä hoitojakso estää tulehdusaiheiden uudelleen voimistumisen hoitokertojen välillä. Hoitokerta kestää 10-40 minuuttia riippuen hoidon vaikeusasteesta ja asiakkaan yksilöllisestä tilanteesta.

Suolahoitolassamme hoidosta vastaa koulutettu sairaanhoitaja. Hoito on turvallinen ja tehokas kaikenikäisille. Hoitolaamme voi tulla myös pyörätuolia käyttävät asiakkaat. Vaikeissa tapauksissa tulee neuvotella hoidosta hoitavan lääkärin kanssa ja lääkityksissä seurataan aina lääkärin ohjeita.

Suolahuonehoidon vaikutuksia

Suolahuonehoidon positiivinen vaikutus iho- ja hengityselinsairauksien sekä allergioiden hoidossa on todettu sekä käytännön hoitotyössä että tieteellisissä tutkimuksissa. Suomessa suolahuoneterapian lääketieteellinen tutkimus aloitettiin Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johdolla vuonna 2003. Tutkimuksen mukaan hengityselimistön sairauksista kärsivät kokivat voivansa paremmin ja pystyivät vähentämään lääkitystään. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkittävän parannuksen suolahuonehoitoa saaneessa ryhmässä vertailuryhmään verrattuna. Lisää tuloksia julkaistaan vuoden 2007 aikana.

Suolahuonehoito vähentää hengitysteiden oireilua pienentämällä limakalvojen turvotusta, helpottamalla hengenahdistusta mm. astmassa. Hoidolla on myös limaa irrottava vaikutus. Hienojakoinen suolapöly pystyy tuhoamaan tulehdusta aiheuttavia bakteereja hengitysteissä.

Iho-ongelmien hoidossa käytetään suolahoitoa. Hienojakoinen kuiva suolapöly tunkeutuu ihohuokosiin ja kerää kosteutta ympäröivästä ilmasta sekä pitää ihon sopivan kosteana. Suolalla on iholle desinfioiva vaikutus.

Kokemuksia suolahuonehoidosta

”Olen 35-vuotias nainen, kahden pojan äiti. Poikiemme, Joonas 6v ja Julius 2v, lukemattomat nuhat, yskät, flunssat, virukset ja korvatulehdukset ovat olleet ongelminamme.

Molemmilla on ollut lähes kymmenen korvatulehdusta vuodessa; kuume on noussut korkeaksi, ruokahalu mennyt ja yleiskunto heikentynyt koska ulkoilukin on jäänyt vähäiseksi ja jatkuvaa lääkitystä on ollut molemmilla. Tilanne kärjistyi kun syksystä 2006 aina kesän alkuun 2007 jompikumpi pojistamme oli aina sairas, käytännöllisesti ottaen emme viettäneet koskaan yhteisiä ”terveitä” päiviä perheen kesken, elokuusta toukokuuhun! Kaikki alkoi nuhilla jotka johtivat korvatulehduksiin, useisiin antibiootteihin, sitten tuli a-virukset, vesirokot, mahataudit, ripulit enkä edes muista mitä kaikkea, olin vähän niin kuin talviunessa, koko talven sisällä…

Elokuussa 2007 huomasin Outi Korpelan Suolahoitolan ja hetkeäkään epäröimättä varasin ajan molemmille pojillemme. Silloin heillä oli jo ollut noin 3 viikkoa nuhaa ja yskää ja lääkekuureista huolimatta ne eivät menneet millään ohi. Silloin näin jo painajaisia tulevasta talvestamme; taas sisällä kevääseen saakka… Esikoisemme on juuri täyttänyt 6 vuotta ja hän on kovin sirorakenteinen ja aina ennen sairastunut jokaiseen nuhaan ja virukseen joka on lähimailla.

Muutaman kerran yskä tai nuha on yrittänyt iskeä, mutta kerran, pari, suolahoitoa niin se on hänen osaltaan loppunut siihen, kuin seinään! Suolahoitolassa käynnin jälkeen hän ei ole ollut pois esikoulusta päivääkään nuhien takia! Viime vuonna oli toisinaan vain 5 päiväkotipäivää kuukaudessa. Pikkuveikka täyttää piakkoin 2 vuotta ja hänelle edellinen syksy-kevät-kausi oli raskas, lähes aina kipeä eikä ulkoilemaankaan juuri päästy. Elokuussa aloitetun suolahoidon jälkeen hän ei ole ollut päivääkään neljän seinän sisällä nuhan, yskän, flunssan, saati korvatulehduksien vuoksi. Päivä- ja yöunet ovat olleet syvempiä ja ruokahalu parempi! Ennen suolahoitoa hänkin heräsi jokaiseen pienimpäänkin ääneen tai liikkeeseen, nyt hän nukkuu noin 10 h yöunet ja lähes 3 h päiväunet, heräilemättä.

Korvien tarkistaminen on ollut minulle niin ruutininomaista, myös tänä talvena olen tarkistuttanut ne molemmilta useampaan kertaan -ja aina ovat olleet puhtaat ja kuivat! Kumpikaan pojistamme ei ole syönyt yhtään lääkettä emmekä ole laittaneet yhtään suppoa elokuussa aloittamamme suolahoidon jälkeen! Vuosi sitten olimme aptekkien ”kanta-asiakkaista”. Ja pian alkaa jo helmikuu….

Mitä minuun tulee, niin herkän ihon omaavana minulle suolahuone on ollut ihanteellinen; en ole tarvinnut tavanomaisia runsaita ja rasvaisia voiteita edes saunan jälkeen. Iho on ollut selkeästi kimmoisampi ja pehmeämpi. Enkä tietenkään ole sairastellut flunssia tms. Minulla on myös eläin-, siite- ja huonepölyallergia mutta suolahuoneessa käynnin jälkeen nekin oireet ovat lieventyneet, esim. nykyisin voin nukkua huoneessa missä on untuvatyyny- tai peitto, puoli vuotta sitten en voinut.

Puolisoni on italialainen ja olen itsekin asunut siellä noin 10 vuotta. Siellä on itsestäänselvyys kaikille että kun flunssa iskee tai on korva- tai poskiontelotulehduksia, niin mennään meren rannalle missä aurinko ja merisuola hoitavat ja parantavat kaikki. Tai jos on iho-ongelmia niin merellähän nekin hoidetaan, ihan vaikka vain uimalla! Siellä on kaikille itsestään selvää että merisuola auttaa! Olen myös ollut kylässä Jordaniassa, missä he veivät minut kuolleelle merelle, missä huomasin paikallisten ihmisten keräävän suolavettä pulloihin. Monet olivat matkustaneet satojakin kilometrejä viedäkseen tätä suolaista vettä koteihinsa sairaille! Suolan tehosta sielläkin tietävät kaikki!

Meidän perheessä olemme kaikki iloisia ja todella tyytyväisiä suolahuoneesta ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille, etenkin lapsiperheille!”

Terveisin, Terve perhe

27.4.2010 Jatkoa edelliseen yli 2 vuoden jälkeen

”Perheemme on käynyt Suolahoitola Jyväskylässä jo 2,5 vuoden verran ja olemme erittäin tyytyväisiä sieltä saatuun apuun! Poikamme, 4- ja 8-vuotiaat, sairastuvat aika ajoin nuhaan ja yskään ja kun käymme suolahuoneessa oireet saadaan hoidetuksi ilman apteekin lääkitystä hyvinkin pian. Toisinaan riittää jo yksi käyntikerta, toisinaan jos on sitkeä virus käymme useammin, mutta 2,5 vuoteen emme ole enää joutuneet käyttämään lainkaan antibiootteja eikä pojilla ole ollut korvatulehdus kuin kerran. Sekin hoidettiin suolahuoneessa käynneillä ilman lääkitystä. Ja senkin uskoisin alkaneen koska olimme olleet pitkällä lomalla, emmekä olleet käyneet suolahuoneessa yli kuukauteen.
Yleensä pyrimme käymään suolahuoneessa kerran viikossa vaikka olisimmekin terveitä.Jos käymme siellä säännöllisesti emme ole saaneet mitään kiertäviä tauteja, joten uskoisin sen vahvistavan vastustuskykyä!

Poikamme ovat innoissaan suolahuoneesta, isompi lukee yleensä Aku Ankkoja ja rentoutuu ja pienempi leikkii suolalla ihan kuin olisi rannalla, lapiolla ja ämpärillä teemme suolalinnoja. Ja koska pojat ovat itsekkin huomanneet suolan tehokkuude,n he jopa pyytävät sinne menoa kun nenä on tukossa!
Suolahuone hoitaa myös allergiaa ja astmaa mitä itselläni on. Se on erittäin tehokas apu jos käy säännöllisesti. Olen aiemmin kokeillut useita eri astmapiippuja ja allergialääkkeitä mutta nyt kun käyn suolahuoneessa otan vähemmän lääkkeitä ja hengitän paremmin. Varsinkin öiseen hengitykseen se on tuonut valtavasti helpotusta! Ennen tuntui ettei saa henkeä makuuasennossa mutta käytyäni suolahuoneessa tunnen heti sen eron. Ja kaiken kukkuraksi se auttaa tai sanoisin poistaa kuorsaamisenkin! Se on testattu usein! Kun käymme suolahuoneessa kukaan meillä ei kuorsaa, ihanaa!

Ja kirsikkana kakun päälle; suolahuone poistaa stressiä, se rauhoittaa ja antaa syvän unen. Se hoitaa ihoa tehokkaammin kuin mikään voide tai kuorinta-aine! Rakastamme suolahuonetta ja tulemme käymään siellä jatkossakin aina!

Myös kaikki ystäväni jotka ovat siellä käyneet ovat olleet erittäin tyytyväisiä! Eräskin äiti oli epätoivoinen kun hänen lapseltansa haluttiin leikata nielurisat, eipä tarvinnut suolahoidon jälkeen.Toinen äiti väsyi antamaan lääke lääkkeen perään kun lapsen yskä vain jatkui ja jatkui, yksi suolahoito kerta riitti ja se loppui kuin seinään!

Suosittelen lämpimästi kaikille!”
Suolahuone tekköö hyvvee piälle, hengelle ja nahalle

Suolahuonehoito on mahottoman vanha konsti kiertee taavvit ettäältä ja hoijella henk`vehkeitä ja nahkoo. Suolaas tekköö lokosan olon ja unneuttaa ressin. Kahtele vuan itelles aekoo ja piäset naattimaan hiljoo itekses tae nuapurin kaveriks mualimoo parantelemmaan._MG_0280No missee se suhhuutus suattaa tuntuva?

Henk`vehkeet kaet ne tärkeemmät liennöö, jos ahistaa, niin helepottaa ja suattaapa yskästessä tulla muutai kuin ilimoo. Ja vaevanen nahka se tykkee suolan pöläkästä.

Kellekkään se tuo suolaas oes poekoo?

Vaikkei oes vielä ihan ruakkikaa, nii jos laalattaa tahikka tarvihtoo oekeen huastellae tae muuten vaan hötkyillä, nii suolaaksen jäläkeen henk` kulukoo.

Kävin siellä minnäe kokkeilemassa ja piettiin kuin piispoo pappilassa. Vaijoo kolome varttia männä livahti mukavasti rupatellessa. Parin kolomen kerran jäläkeen alako jalaka nousta rivakasti. eekä rotjaantunna vatteettkaa yhtään. Siitä ne taetais tykätä, jos ee panis tuota outoo kolinoo korvan taa hoetoon tullessaan. Tervetulleeks toevotellaan ja eekä tarvihe ettäälle kävellä.

© Kalevi Räisänen 2008